Şişme Bot nasıl seçilir

Şişme Bot Alırken Nelere Dikkat Edilir

Şişme Bot Türkiye’de daha çok Zodiac (Zodyak) olarak bilinen hız botlarının farklı çeşitli tabanları ve ebatları bulunmaktadır. Zodiac aslında bir speed boat adı verilen ürünlerin bir markası gibidir. Nasıl kağıt mendiller için genel olarak halk dilimizde Selpak diyorsak; hız botlarına da ülkemizde Zodyak deniliyor.

Genel olarak hız botu almayı düşündüğümüz zaman seçenekler karmaşasında kendimizi boğulmuş buluruz. Hangi ürünü almalıyım? Şişme bot alırken nelere dikkat edilir? Hangisi benim için daha doğru ürün? İşte bu konulara bir nebze cevap verebilmek için Lethe Boards olarak sizlere kolaylık sağlayacak, kendinize en uygun ürünü seçmenize yardımcı olacak bir yazı hazırladık. Ancak sizlere daha iyi yardımcı olabilmemiz için ‪+90 539 859 85 95‬ numaralı hattan bizlere ulaşabilirsiniz.

Hız Botlarında Taban – Hangi Tabanlı Botu almalıyım?

En çok merak edilen konulardan bir tanesi de hız botlarında hangi tabanı seçeceğimiz konusunda fikir sahibi olmamız. bu konuda çok fazla bilgi kirliliğin olması da bizlerin karar vermemizi zorlaştırıyor.

Akordiyon Taban: Önermiyoruz…

Suyun üzerindeki hareketliliğinden dolayı akordiyon şişme tabanlı botlar rahat bir kullanım sağlamamaktadır. Dalgaya su yüzeyine değen botumuzun tabanı dalganın şekil almaktadır; bu durumda kullanıcıları rahatsız etmektedir.

Izgara Taban: göller ve nehirler için kullanılabilir

Izgara tabanlı şişme bot taban aralıklarındaki boşluklardan dolayı rahat bir kullanım alanı vermezler. Denizlerde bu durum ekstra olarak hız kaybına sebebiyet verir. Olumsuz hava koşullarında hıza ihtiyacımız olduğu durumlarda bu botlar bizler için kesinlikle ideal değildir.

Ahşap Taban Bot: Ahşap tabanlı ürünler bir alüminyum parça ile birbirine kenetlenmekte ve tabanın stabil ve sabit kalmasını sağlamaktadır. Balıkçılık için ve günlük kullanımlar için gayet idealdir. Olumsuz yönü alüminyum ve şişme tabanlara göre daha ağırdır. Bu durumda her gün denize taşımamız konusunda bize zorluk yaratacaktır.

Şişme Taban (air taban): Şişme tabanlarda farklı çeşitler vardır. Bizim şişme tabandaki tek önerimiz damla dikiş (drop stick) yöntemi ile üretilen hız botlardır. Bu ürünler Paddle Board tabanına sahip olup taşıma kolaylığı sağlamaktadır. Bu sayede hafif ve taşınır olması sayesinde rahatlıkla istediğimiz yere götürebiliriz. Ürünün hafif olması hızını da artmasını sağlar. Bu tabanlar şişirildiği zaman tahta sertliğine ulaşmaktadır. Böylece dengesi çok iyidir. Bu modelleri balıkçılık ve günlük kullanımlar için tavsiye ediyoruz. Teknemizde iken karadan alışveriş yapmak için küçük ebatlı bot ihtiyaçlarımızı en iyi şekilde karşılayacak ürünlerdir.

Alüminyum Taban Bot: Balıkçılık için en çok tavsiye ettiğimiz üründür. Hafifliği bizlere taşıma kolaylığı sağlar. Zeminin sert olması hızı arttırır. Portatif ve dayanıklıdır. Günlük kullanımlar için idealdir.

Fiber Taban Bot: Bu ürünler portatif ürünler değildir. Taşıması en zor saklama alanına ihtiyacı olan botlardır. Ancak deniz için en ideal ürün budur.

Hız botlarında Malzeme Kalitesi – Kalınlığı

Günümüzde şişme bot 0.7mm – 0.9mm – 1.1mm – 1.2mm – 1.3mm – 1.4mm kalınlıkta PVC ürünler üretilmektedir. Ürün tercihimiz PVC’dir. Genel olarak kabul görmüş ürünler 1.1mm – 1.2mm – 1.3mm 1.4mm PVC malzemeden üretilen ürünlerdir. 

Bu ürünler çarpmaya karşı daha dayanıklıdır. Alman PVC kumaş olarak bilinen (Mehler Valmex) malzeme, en kaliteli malzemedir. 

Hava Odacığı Sayısı

Bizim tavsiyemiz üç ve dört şişme odacığı olan botlardır. Hava odacıklarından birinin patlaması durumunda diğer odacıkların sizi karaya taşıyabilmesi gerekmektedir. Bu yüzden 1 odacıklı botlar önermiyoruz.

Şişme Botların Boyutu

İhtiyacınız doğrultusunda doğru bir boyut seçebilirsiniz. 2 metreden başlayıp 5 metrenin üzerinde ebatlarda şişme hız botları vardır. Bu tamamen sizin kullanım amacınız ve kaç kişi kullanıcağınıza göre değişmektedir. Eğer balıkçılık ise örnek verecek olursak alüminyum tabanlı ve 3 metreden başlayan bir bot tercih ediniz.