Yeni başlayanlar için Sup Paddle Board nasıl kullanılır temel bilgiler;

watermelon paddle board

Paddle board kürekli sörf tahtası suda eğlencenin yanında harika bir vücut antremanıdır. Açık alanda spor yapmanın başka bir yoludur. 

Suya çıkmadan önce, nasıl paddle board yapılacağını ve hangi malzemeleri getireceğinizi bilmek faydalı olacaktır. Kürek sörfüne başlamak için şunları öğrenmek isteyeceksiniz:

  • SUP için öncesinde nasıl hazırlanılır. Yanımızda neler getirilir.
  • Temel SUP kürek çekme teknikleri; sadece birkaç hareket ve daireler çizerek kürek çekmenizi sağlayacaktır.
  • İlk SUP geziniz için birkaç yararlı ipucu

Sup Paddle Board Öncesi Hazırlık

Ayakta kürek sörfünün keyfini çıkarmak için yalnızca birkaç temel ekipmana ihtiyacınız var.

paddle board kutu içeriği

Stand Up Paddle Board: İlk olarak Paddle Boardlarımızı şişirmemiz gerekiyor. Fabrikaların bu konuda farklı tavsiyeleri vardır. Bu tavsiyeler ise belli aralıklar içerisindedir. Örneğin distribütörü olduğumuz Skatinger markası ve Türkiye’de yer alan hemen hemen bütün SUP boardlar 12-15 psi arasında şişirilmektedir. Bölgelere göre bu psi değeri de değişkenlik göstermelidir. Türkiye’nin en Kuzey bölgesi ile en Güney bölgesi arasında psi değeri kesinlikle değişkenlik göstermelidir. Sıcak bölgelerde hava genleşmesi daha fazla olacağından dolayı istenilen minimum psi deresine yakın bir hava basılmalıdır.

Tahta seçimi, kürekçinin ağırlığı ve becerisi ile kullanım amacı kişiden kişiye değişir. Bu konuda değişik tahta türleri vardı. Bunların başında eğlence amaçlı kürek çekme, turne, yarış, yoga ve sörf gibi çeşitleri vardır. Şişirilebilir sörf tahtaları hakkında daha fazla bilgi almak için SUP nasıl seçilir bölümüne bakınız.

Sup Paddle Board Diğer Önemli Malzemeler

Kürek: Bir Board küreği, maksimum kürek çekme verimliliği için öne doğru açılan gözyaşı damlası şeklindedir. Genelde 170/210 cm arasında ayarlanır. Başlangıç seviyesi ve gündelik kullanımlar için kullanılan kürekler 3 parçadan oluşmaktadır. Dizlerimizin üzerindeyken kürek boyumuzu en kısa haline alarak kullanabiliriz. Ayakta isek; küreğimizi ayak baş parmağımızın ucuna pala kısmı aşağıda kalacak şekilde dik olarak yerleştiriyoruz. Kolumuzu küreğe doğru havaya kaldırıp; küreğin son tarafında bulunan kulp kısmına uzanıyoruz. Stand un paddle board Küreğimizin kulp kısmının üzerine el bileğimizi oturttuğumuz ve elimizin serbest kaldığı pozisyon bizim kişisel kürek boyumuzdur

Kıyafet: Yaz aylarında insanlar mayo, şort ve kısa kollu tercih ederler. Hipoterminin söz konusu olduğu soğuk dönemler için dalgıç kıyafeti ve ya kuru elbise giyin.

Tasma: Sizi boardunuza bağlar. Düşme sırasında sizi Şişme sörf tahtasının yanında tutar. SUP’unuz büyük bir yüzdürme aletidir. Dolayısıyla ona bağlı olmak güvenliğiniz için önemli. Sörflere özel, deniz ve nehirler için tasmalar vardır. Kullanım amacınız için doğru olanı satın aldığınızdan emin olun.

Su Geçirmez Çanta: Stand up board yaparken su ile iç içeyizdir. Değerli eşyaları yanımıza almak adına olmazsa olmazdır. Cüzdan, para, kimlik, anahtar, telefon vb. eşyaları sudan korumak için çok önemli bir aksesuardır.

Sup Paddle Board Aksesuarları satın almak için tıklayın

Temel SUP Kürek Çekme Teknikleri

Boardımızın üzerinde ister ayakta; ister dizlerimizin üzerinde olalım, her zaman bakışımız gideceğimiz yönde olmalıdır. Tabiki gündelik aktiviteler, eğlenceler için bu kısım önemli değildir. Küreğinizi boardumuzun yanına yakın olacak şekilde uzanabileceğimiz en uzak noktaya kadar uzanarak çekmeliyiz. Bu bize çok daha iyi bir ivme kazandıracaktır. Dalga da hesaplanarak boardumuzun gidişine göre küreğimiz ile yön vererek hareket edebiliriz.

Sup paddle board nasıl kullanılır

Board’a Biniş

Gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra paddle boardımızın üzerine bilebiliriz. İstersek oturarak, istersek yatarak istersek arka taraftan, istersek yan taraftan boardımızın üzerine çıkıyoruz. Sonrasında boardımızın orta tarafına doğru kendimizi yerleştiriyoruz. Bu aşamada yeni başlayan arkadaşlarımız boarlarının merkez bölgesinde dizlerinizi üzerine kalkarak kürek çekmeye başlayabilirler. Ekipmanlarımızı hazır ettikten sonra şişmiş olan boardımızı arka tarafı derinde, ön tarafı bize yakın olacak şekilde suya bırakılmalıdır. Boardımızın arka alt tarafında kalan fin (salma) karaya temas etmemelidir. Aynı zamanda Board’a bineceğimiz derinlik diz seviyesinde olmalıdır.

Sup Paddle Board Nasıl Kullanılır

SUP’unuz Üzerinde Nasıl Ayağa Kalkabilirsiniz?

Ayağa kalkmak için bu tekniği uygulayın:

  • Yaklaşık diz boyu suda tahtanın yanında durun (tahtadaki kanatçıklar dibe değmeyecek kadar derin).
  • Tahtayı kenarlarından tutun ve tahtanın merkez noktasının hemen arkasında diz çökmüş bir pozisyonda tahtaya doğru ilerleyin (taşıma tutamacını bularak tahtanın merkezini hızlı bir şekilde bulabilirsiniz).
  • Dengelemek için ellerinizi tahtanın yanlarında tutun ve ayaklarınızı dizlerinizin olduğu yere getirmek için her seferinde bir ayağınızı hareket ettirin.
  • Tek bir hareketle ayağa kalkmak yerine, dizlerinizi bükük halde göğsünüzü yukarı kaldırarak başlayın. Bununla birlikte Göğsünüz dikey olduğunda, ayağa kalkmak için bacaklarınızı uzatın.

Paddle Board Üzerinde Nasıl Dengede Durabiliriz?

335 dengeli sup

Herkes paddle board üzerinde dengede durabilir mi?
– Evet durur.
Eğer SUP sporuna yeni başlamış isek kullandığımız board bizim için çok önemlidir. Dar bir boardda dengede durmak daha zor olacağından dolayı; ilk defa board alıyorsanız bizim tavsiyemiz 81 cm ve üzeri genişlikte boardları tercih etmeniz.

Stand UP Paddle sporuna yeni başlayan bir bireyin 76 cm genişlikte bir board üzerinde ayakta dengede durması 84 cm genişlikte boardda ayakta durmasından daha zordur. Bu durum genellikle bireylerde olumsuz etki yaratmaktadır. Bizim tavsiyemiz öncelik ile geniş bir board edinmenizdir.

3 Finli(salma) boardların dengesi tek Finli boardlara göre daha iyidir. Ancak başlangıç için eni geniş bir board seçerseniz bu durum sizi çok etkilemeyecektir.

Paddle Board seçimimizi bu spora başlangıçta çok önemli bir yer edinmektedir. Sup paddle board nasıl kullanılır yazımızda tahta üzerinde dengede durmak önemlidir. Ayağa kalktıktan sonra, tahta üzerinde dengenizi korumak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:

  • Ayaklarınız omuz genişliğine paralel olmalı. Ayaklarınızı şişme sörf tahtasının tutma yerine göre konumlandırın.
  • Ayak parmaklarınızı öne doğru uzatın, dizlerinizi hafifçe bükün ve sırtınızı düz tutun.
  • Başınızı ve omuzlarınızı sabit ve dik tutun. Ayrıca kalçalarınızı hareket ettirerek ağırlığınızı değiştirin.
  • Bakışınız ufukta aynı hizada olmalıdır. Aynı zamanda Ayaklarınıza bakmaktan kaçının.

SUP Küreği Nasıl Tutulur

Acemi kürekçilerin Sup Board küreklerini yanlış şekilde tuttuklarını görmek oldukça yaygındır. Bu yüzden Aynı hatayı yapmaktan kaçınmak için, küreğinizi tutarken bilmeniz gereken iki şey:

  • Göz yaşı damlası şeklindeki geniş yer, tutma yerinden tahtanın burnuna doğru açı yapmalıdır. 
  • Tahtanızın sağ tarafında kürek çekerken, sol eliniz T-grip üzerinde ve sağ eliniz şaftın birkaç metre aşağısında olacaktır. Bir diğer husus da Taraf değiştirdiğinizde, ellerinizin pozisyonlarını değiştirin.

Düşmek ve Tekrar Başlamak

sup paddle board nasıl kullanılır

Tahtanızda dengede kalmak için elinizden gelenin en iyisini yapmanıza rağmen, bir noktada suya düşeceksiniz. Deneyimli kürekçiler bile zaman zaman suya düşerler, bunun için endişelenmeyin ve Stand up paddle bir su sporu olduğunu unutmayın, bu yüzden ıslanabilirsiniz.

Dengenizi kaybettiğinizde:

  • Tahtaya değil suya düşmek için kendinizi yana doğru hedefleyin. Böylece Tahtanın üzerine düşmek yerine suya düşmek daha yararlıdır.
  • Düşerken küreğinize tutunmaya çalışın. Ondan ayrılırsanız, önce tahtanızı alın ve tekrar binin, ardından raketi almak için ellerinizle kürek çekin.

Düştükten sonra SUP’a geri dönmek için:

  • Kendinizi panonuzun yanında ve merkezin yakınında konumlandırın.
  • Tahtanın ortasındaki kolu bir elinizle kavrayın.
  • Bacaklarınızla arkanızdaki yüzeye çıkmaya çalışın. Ardından kendinizi tahtanın üzerine kaydırmak için kolu çekerken bacaklarınızı itin.

Sup paddle board nasıl kullanılır hakkında detaylı bilgi verdik. Sup paddle board hakkında daha fazla bilgiler almak için aşağıdaki diğer yazılarımızdan yararlanabilirsiniz. Şişme sörf tahtası seçimi için de whatsapp üzerinden ya da iletişim sayfasından yardım almaktan çekinmeyiniz.