Şişme Sörf Tahtası Nasıl Seçilir

Taşıması ve kullanması kolay olduğu için her geçen gün popüleritesini arttıran, denizin ve dalgaların tadını çıkarmada aynı zamanda egzersiz yapmanın da en eğlenceli yollarından biri olan Şişme sörf tahtası diğer ismiyle SUP board seçerken nelere dikkat etmeliyiz. Öğrenmenin en kolay olduğu aktivitelerden biridir. Ancak bu kadar öğrenmesi kolay olan bir aktivitenin nasıl zorlu bir sürece dönüştürdüklerini gözlerimle gördüm. Çünkü şişme kürek sörfleri için kendilerine uygun olanı satın almıyorlar.

Bu yazımız ile burada size uygun olabilecek bir SUP şişirilebilir kürekli sörf tahtasını nasıl seçeceğimiz konusunda yazacağım. Öncelikle bir board alırken her şeyden önce yaşam tarzınıza, onu kullanmak istediğiniz yerler ile elbetteki bütçenize bağlıdır. O halde ilk alacağımız sörfü daha keyifli ve mantıklı bir hale getirelim. Yazıyı okuduktan sonra da yine aklınıza takılan sorular varsa ve de size uygun Paddle Board konusunda kararsız kaldıysanız iletişim bölümünden bize rahatlıkla sorabilirsiniz.

Şişme Sörf Tahtası Nasıl Seçilir
Şişme Sörf Tahtası Nasıl Seçilir

Sup Paddle Board Satın Almanın Altın Kuralları

Stand up Paddling tahtanızı denizde, nehirde, okyanusta, göl de kullanmak, zihninizi rahatlatmak ya da sabahları iyi bir yoga yapmak için kullanıyor olsanız da, öncelikle doğru sörf tahtası seçmenin keyfinizi daha da arttıracağını unutmayın. Bu bölümde şişme sörf tahtası alırken size yardımcı olacak bir kaç bilgiyi paylaşmak istiyorum

  • Öncelikle şişme sörf tahtanızı nerede nasıl kullanacağınızı düşünmelisiniz.
  • İki tip sörf panosu vardır. Şişirilebilir olanlar ve gerçek tahta olanlar hakkında konuşacağız.
  • Bir diğer konuşacağımız konu ise Paddle Boardunuzu daha keyifli hale getirecek yüzgeçler ve diğer kürek ekipmanları gibi çok ihtiyaç duyulan aksesuarlardan bahsedeceğiz.
  • Tahtanın şekli, hacmi, kapasitesi, uzunluğu ve genişliği de sizin kullanım amacına göre değişmektedir.

SUP Paddle Board seçerken dikkat etmeniz gereken bazı önemli hususlar şunlardır:

  • Kullanım Amacı: Dalga sörfü, yarış, yoga veya sadece eğlence için mi kullanacaksınız? Kullanım amacınıza göre tahta tipi ve boyutu değişebilir.
  • Tahta Boyutları: Denge ve hız için tahtanın uzunluğu ve genişliği önemlidir. Genellikle, başlangıç seviyesi için daha geniş ve kısa tahtalar önerilir.
  • Taşıma Kapasitesi: Kullanıcının ağırlığına uygun bir tahta seçmek önemlidir. Tahtanın taşıma kapasitesi, kullanıcının ağırlığını ve ekstra yükleri destekleyebilmelidir.
  • Malzeme Kalitesi: Dayanıklılık ve performans için tahtanın malzeme kalitesi önemlidir. Şişme tahtalar genellikle PVC, sert tahtalar ise EPS köpük ve fiberglas veya karbon fiberden yapılır.
  • Şişme mi Sert mi?: Şişme tahtalar taşıması ve saklaması kolaydır, sert tahtalar ise daha iyi performans sunar.
  • Aksesuarlar: Kürek, pompa, tasma, taşıma çantası gibi aksesuarlar tahtanızla uyumlu olmalıdır.

Katı Tahta ile Şişirilebilir olan arasındaki Farklar?

Katı kürekli tahta daha sağlam bir yapıdadır. Kaliteli bir katı sörf tahtası almak isterseniz fiberglass ve epoksiden yapılmış olanları tercih etmelisiniz. Bunlar oldukça hafif oldukları gibi dayanıklı malzemelerdir. Sizi uzun yıllar kullanmanıza olanak sağlar. Ancak böyle bir şişme sörf tahtası hem taşıması, hem suya ulaştırması, hem depolanması hem de fiyatları nedeniyle sizi zorlayacaktır. Özellikle Fiberglass ve epoksiden yapılmış olan sörf tahtaları ciddi anlamda pahalı sörf tahtalarıdır.

Bu malzemelere alternatif daha ucuz olsun dediğiniz bir sörf tahtası istiyorsanız bunu için plastik kürek tahtalarına bakabilirsiniz. Ancak bu plastik sörf tahtalarının olumsuz yanları ise daha hantal bir yapıda olmaları, diğer malzemeler gibi uzun ömürlü olmayışıdır.

İşte burada bu şekilde hem pahalı hem taşıması zor hem denize suya ulaştırması yorucu hem de depolanması için büyük alanlara kapalı garajlara ihtiyaç duyulması nedeniyle bunlara altenatif daha ucuz, taşıması daha rahat ve depolaması daha kolay olan Sup Paddle Boardlar almak sizin için daha uygun olacaktır.

Şişme Sörf Tahtası Nasıl Seçilir
Şişme Sörf Tahtası Nasıl Seçilir

Yukarıda katı sörf tahtaları hakkında bilgi verdikten sonra biraz da şişirilebilir sörf tahtaları hakkında konuşalım. Öncelikle şişme sörf tahtaları çoğunlukla damla dikişli olarak yapılıp konstrüksiyonlu PVC kaplamalardan yapılmıştır. Aldığınız bir SUP sörf tahtanız yanında ayarlanabilir kürek ile şişirmek için bir pompa ve onu taşımak için saklama çantası ile birlikte geldiğinden emin olun. Şişirilebilir sörf tahtası seçmek için bir kaç neden daha sıralamak gerekirse;

  • İlk olarak en güzel tarafı taşıma özgürlüğü. Uzun mesafeli bir seyahata çıksanız dahi hatta bir uçağa binseniz dahi en sevdiğiniz Stand Up Paddle Boardunuzu yanınıza alabilirsiniz.
  • Yoga gibi değişik aktivitelerde kullanmak amacıyla bir Sup satın almak istiyorsanız kesinlikle şişirilebilir bir tahta katı olana göre daha iyi bir seçim olacaktır.
  • Şişirilebilir bir sörf tahtasının en bariz şekilde kazandığı yer ise depolama alanıdır. Tamamen havası indirildikten sonra çok fazla yer kaplamadan çantasında kolaylıkla saklanabilen bir materyal haline gelecektir.

Şişme Sörf Tahtası Nasıl Seçilir?

Sup Paddle Board yani Sup şişirilebilir sörf tahtaları 2 tip gövde yapısına sahiptir. Planning Gövde ile Deplasman tipi gövdeye sahiptir. Planning gövde tipi kürek tahtası deplasman tipi gövde yapısından daha düz ve daha geniştir. Yoga gibi aktivitelerde daha kullanışlıdır.

Deplasman tipi gövdeye sahip olan şişirilebilir tahta ise tıpkı bir kano gibi sivri bir burnu vardır. Bu durum tahtayı daha dar hale getirir ve suyu yarmanıza ve fazla çaba harcamadan kaymanıza yardımcı olur. Bulunduğunuz yerden daha uzağa ve daha hızlı gitmek istiyorsanız, deplasmanlı gövde tipi seçmek sizin için daha uygun olacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki bir şişirilebilir kürekli tahta ne kadar eni daralır ise o kadar dengesi yani stabilitesi ortadan kalkacaktır.

Sup Paddle Board seçerken bir diğer husus ise taşıdığı kapasitedir. Siz kaç kilosunuz ya da kaç kişi ile kullanacaksınız bunun önceden planlamasını yapmak faydalı olacaktır. Panolar tek kişilik, 2 kişilik, 3 kişilik ve daha fazlası olacak şekilde tasarlanmıştır. Şişirilebilir sörf tahtaları fiyatına ve kalitesine göre taşıdığı yük miktarı değişmektedir.

Sörf Tahtası Seçimi = Board Uzunluğu
  • 305 cm’nin altında bulunan şişme sörf tahtaları çocuklar için onları Suping dünyasına kazandırmak için mükemmeldir. Özellikle çocuklar için satın almak istiyorsanız bunları tercih edebilirsiniz.
  • 305-360 cm Arasında bulunan şişme sörf tahtaları ise oldukça esnektir. Yoga dahil olmak için yeni başlayanlar, profesyoneller, dengede kalma bakımından bir çok alanda kullanmak için daha uygundur. Kullanması daha rahattır.
  • 380 cm üzerinde bulunan şişme sörf tahtaları ise 305-360 cm arası bordlara göre daha dar ve uzun bir yapıdadır. Onlara oranla dengesi daha zayıf ve daha sınırlı kullanım alanı vardır. Bu bordların en önemli özelliği diğer ikisine göre daha hızlı olmasıdır.
Sörf Tahtası Seçimi = Board Genişliği

Bir Boardda uzunluk kadar genişlik de şişme tahtanızın su üzerinde nasıl performans gösterdiği konusunda önemli bir faktördür. Mantık olarak bir tahta ne kadar geniş ise o kadar kararlı ve dengeli olacaktır. Sup Levhaları 60 cm ile 95 cm arası genişliklerde gelmektedir. Her gün saatlerce kürek çekme deneyimine sahip profesyoneller için, daha dar ve daha hızlı bir şişme sörf tahtası almak iyi olacaktır. Yeni başlayanlar ya da tatillerde kullananlar ara ara çıkanlar için daha fazla konfor ve denge elde etmek için daha geniş bir Board almanızı tavsiye ederim.

Sörf Tahtası Seçimi = Sup Kalınlığı

Şişme sörf tahtasının kalınlığı arttıkça taşıdığı yük de o denli artar. Şişme sörf tahtalarının genel yapısı itibariyle kalınlıkları hemen hemen birbirlerine yakın seviyelerdir. Sup panoların kalınlıkları ortalama 15 cm civarıdır.

Sörf Tahtası Seçimi = Sup Tahta Finleri

Stand Up Paddle Boardlar alt kısımlarına takılan kanatlı setlere yani yüzgeçerlere Fin denir. Finler bir kaç çeşide ayrılır. Şişme kürekli tahtaya takılan tek bir adet Fin yani yüzgeçler, sakin suda kullanmak ve hızlanmak için tercih edilir.

2+1 Fin grubu ise şisme sörf tahtasının altında yanlarda 2 adet küçük Fin ortasında ise küçük Finlere göre nispeten daha büyük Fin grubundan oluşan 3 parçadır. Bu şekilde oluşan şişme tahtalar ise daha çok sörfçüler tarafından tercih edilir.

Aynı boyda 3 tane Finden oluşan Boardlar ise hem sörf hem de düz su kürekleri için tercih edilir. Aslında 2+1 ve aynı boyda Fin arasında çok büyük farklar yoktur.